Afyonkarahisar’da Tüm Otel Turizm İşçileri Sendikası (OTİS), sağlık sorunları nedeniyle ağır işlerde çalışamayacağına dair raporu bulunan ve işten çıkarılan üyesi Naciye Kabak için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika, işçinin işe iadesini ve sorumlular hakkında işlem yapılmasını talep etti.
Afyonkarahisar’da Tüm Otel Turizm İşçileri Sendikası (OTİS), Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde düzenlediği basın açıklamasıyla işten çıkarılan üyesi Naciye Kabak’a yönelik uygulamalara tepki gösterdi. Sendika yöneticileri ve destek veren sendikaların katıldığı eylemde, işçinin sağlık durumuna rağmen ağır işlerde çalışmaya zorlandığı ve hak arama mücadelesi nedeniyle işten çıkarıldığı ifade edildi.
Basın açıklamasında konuşan OTİS Genel Başkanı Birsel Tuğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı işyerlerinde çalışan emekçilerin uzun yıllardır ağır çalışma koşulları altında çalıştırıldığını belirtti. Tuğlu, bu koşullar nedeniyle çalışanların büyük bölümünde bel fıtığı, boyun fıtığı, kas yırtılması ve tenisçi dirseği gibi kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının kronik hale geldiğini söyledi.
İşçilerin bedenlerinde ortaya çıkan bu tablo, çalışma yaşamında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
“Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılamaz” Raporu Bulunuyordu
Tuğlu, işten çıkarılan 52 yaşındaki Naciye Kabak’ın hakem hastaneden alınmış resmi sağlık kurulu raporuna sahip olduğunu belirterek, raporda açıkça “ağır, tehlikeli ve kimyasal içeren ortamda çalıştırılamaz” ifadesinin yer aldığını söyledi. İşyeri hekiminin ise söz konusu rapora “hafif işlerde çalışabilir” notu düştüğünü belirten Tuğlu, buna rağmen işçiye uygun bir görev verilmediğini ifade etti. Sendikanın aktardığı bilgilere göre, Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü’nün imzasını taşıyan bir belgeyle Naciye Kabak’a mevcut ağır işlerde çalışmaya devam etmesi ya da iş akdinin feshedilmesi seçenekleri sunuldu. Tuğlu, “İşçiye ya hastalığına rağmen aynı ağır işi yapmaya devam etmesi ya da işsiz kalması dayatıldı” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.
“Şikâyet Ettiği İçin Baskıya Maruz Kaldı”
OTİS Genel Başkanı Birsel Tuğlu, Naciye Kabak’ın yaşadığı sorunları ilgili kurumlara bildirmesinin ardından baskılarla karşı karşıya kaldığını öne sürdü. Sendikanın açıklamasına göre, hak arama hürriyetini kullanarak kurumu şikâyet eden Kabak, daha sonra yöneticiler tarafından odalara kapatıldı, “Bizi bakanlığa şikâyet etmişsin” denilerek baskıya maruz bırakıldı ve ardından iş akdi feshedildi.
Tuğlu, yaşananların yalnızca bir işçiyi değil, sağlık hakkını savunan herkesi ve anayasal güvence altındaki engelli haklarını da ilgilendirdiğini ifade etti.
Kadın Örgütlerine ve Engelli Derneklerine Çağrı
Basın açıklamasında kadın örgütlerine de seslenen Tuğlu, kadın işçilere yönelik ağır iş yükü, baskı ve tehditlere dikkat çekti. İktidar tarafından “Aile Yılı” ilan edilen bir dönemde 52 yaşındaki bir kadın işçinin sağlığı ve emeği üzerinden cezalandırılmak istendiğini belirten Tuğlu, kadın örgütlerini yaşanan sürece karşı dayanışmaya çağırdı. Engelli derneklerine de seslenen Tuğlu, doktor raporları bulunan bir emekçinin hastalığına rağmen çalışmaya zorlanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Çalışanlarda yaygınlaşan kas ve iskelet sistemi hastalıklarının kalıcı sakatlıklara yol açabildiğini belirten Tuğlu, bu uygulamalara karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.
Milletvekillerine ve Kamu Yöneticilerine Çağrı
Basın açıklamasında milletvekillerine ve kamu yöneticilerine de seslenen Tuğlu, yaşanan sürecin Meclis gündemine taşınmasını istedi.
“Meclis kürsüsünden bu hukuksuzluğu haykırın, soru önergeleriyle bu keyfiyete imza atan yerel amirlerin maskesini düşürün” diyen Tuğlu, sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini belirtti.
“Naciye Ablamızın Hakkını Alacağız”
OTİS Genel Başkanı Birsel Tuğlu, sendikanın daha önce açtığı disiplin cezaları ve sürgün davalarında kazanımlar elde ettiğini belirterek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Tuğlu, “Açtığımız tüm disiplin cezası davalarını kazandığımız gibi, haksız sürgünlerinizi mahkeme kararlarıyla nasıl yüzünüze çarptıysak, Naciye ablamızın hakkını da mahkeme salonlarında, sokakta ve her kürsüde mücadele ederek sizden alacağız. Kanun bilmez, yönetmelik bilmez, kul hakkı tanımaz yöneticilere karşı mücadelemiz son ana kadar durmaksızın devam edecektir” dedi.
Destek Veren Sendikalardan Ortak Tepki
Basın açıklamasına destek veren sendikalar adına konuşan KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner de işyerlerinde sendikal baskıların sürdüğünü belirtti.
Başaraner, son dönemde işçilerin mücadele eden ve haklarını savunan sendikalara yöneldiğini ifade ederek, Naciye Kabak’ın derhal işe iade edilmesini istedi.
İşyerlerindeki baskıların sona erdirilmesini ve keyfi uygulamalara son verilmesini talep eden Başaraner, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yaşanan uygulamalar hakkında soruşturma açılması ve sorumluların görevden alınması çağrısında bulundu.
Başaraner, “Hiçbir üyemiz yalnız değildir. Tüm-İş Konfederasyonu olarak bu işin peşindeyiz. Derhal soruşturma başlatılmasını ve arkadaşımızın işe iadesini istiyoruz” dedi.
Basın açıklaması boyunca sık sık sloganlar atıldı. Eylem, “Naciye Kabak Yalnız Değildir”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” ve “Yaşasın Sendikamız OTİS” sloganlarıyla sona erdi.